Interviuri — 5 Min
Seria Terra XXI- Adrian Mihălțianu
Interviuri — 5 Min
Omnium de Florin Stanciu
“Oamenii se transformă treptat în cyborgi. Orașele, în stupuri. Planeta, într-o fierbinte tablă de șah a unei imense conspirații. Mai există loc pentru libertate, pentru iubire, pentru visuri?”
Acesta este descrierea copertei a patra din primul volum al seriei Terra XXI, Epoca Inocenței. Apărută în mai 2017, la Editura Nemira, această descriere m-a făcut curios de debutul lui Adrian Mihălțianu. Poate v-ați întâlnit cu el în revista ProMotor sau pe proiectul internațional drivemag. Sau, mai recent, pe PressOne, unde scrie despre domenii tehnologice.
Revenind la seria Terra XXI, am așteptat și volumul doi înainte de a mă apuca de citit. Și pot să zic că a meritat așteptarea. Seria are toate ingredientele unui roman captivant, cu eroi și antieroi, stiință și anticipație.
Pentru a afla informații din culise am discutat cu Adrian Mihălțianu despre seria Terra XXI și ce ne așteaptă în viitorul apropiat.
Explorare spațială, AI, politică, ecologie, pe toate le dezvolți în seria Terra XXI. Cum a început cartea?
Am sentimentul că omenirea se află, mai mult ca oricând, la o răscruce. Suntem în momentul în care trebuie să ne schimbăm ca specie dacă vrem să supraviețuim și asta pretinde să facem salturi uriașe și foarte rapide în toate aceste domenii. Cartea a început ca un exercițiu de imaginație: cum ar trebui să arate secolul XXI dacă vrem nu doar să supraviețuim, dar și să prosperăm?
Consideri cartea, în contextul politic actual, o operă de anticipație sau o viziune realistă a omenirii?
M-am străduit cât mai mult să rămân în zona realismului. Să anticipez tendințele care vor da formă vieții noastre imediate și pe termen mediu. Deci da, e o carte de SF de anticipație. Dar nu e o carte de profeții, nu mă iau chiar în serios – e un univers ficțional, un fel de așa ar putea fi secolul pe care-l vom trăi.
Fiind o carte scrisă alert, un thriller SF, m-am gândit că ar avea ingredientele unui serial. Cu cine ai vrea să lucrezi pentru ecranizare? Ai vrea să faci acest lucru?
Asta este exact și speranța mea, că seria Terra XXI va fi preluată ca serial SF de acțiune. Netflix, HBO, Amazon Prime, orice mare rețea de streaming care știe să producă la cel mai înalt nivel. Dar, ca scriitor român, asta e mai greu. Mai întâi ar trebui să ajung cu seria la publicul de limbă engleză…
Ce ne recomanzi în materie de filme/seriale SF?
The Expanse, Counterpart, Black Mirror, Altered Carbon, Electric Dreams – dintre serialele noi. Cel mai bun serial SF al tuturor timpurilor rămâne însă, pentru mine, Battlestar Galactica, seria nouă. Cine l-a ratat nu poate înțelege science-fictionul modern.
Ce te-a adus aproape de SF?
Am copilărit în anii ’80, cu foarte multe cărți de SF, apoi am crescut cu Star Trek și alte serii care au marcat o generație întreagă. Era o perioadă când omenirea se uita cu speranță la viitor, iar tehnologia era chestia care urma să ne facă pe toți mai buni. Ei bine, s-a trecut treptat de la literatura de anticipație la una de nevroză, în care totul se prăbușește. Mă străduiesc să păstrez un fir optimist în cărțile mele în amintirea acestei copilării, iar visul meu este ca ele să fie citite de adolescenți, nu doar de adulți.
Spune-mi un pic despre orașele Circulare. Cum au început, ca idee pentru tine? Sunt fezabile cu tehnologia actuală?
Orașele circulare nu doar că sunt fezabile, dar și de dorit. Bine, poate nu fix așa cum mi le-am imaginat eu, dar măcar pe aproape. Apple și-a construit sediul central sub formă de cerc, inspirat probabil și de orașele circulare ale lui Jacque Fresco, cu al său Venus Project. Orașele mele circulare sunt de zece ori mai mari, atât pe orizontală, cât și pe verticală, față de sediul Apple, dar ar păstra ideile de bază: rezidențiale generoase cu vedere la parcuri uriașe, zona comercială integrată în cea rezidențială, iar zona de birouri aflată la doar câteva minute de mers pe jos – nimic din toate acestea nu e imposibil de făcut.
Ai fost finalist în competiția A new Shape, organizată de fundația Global Challenges, cu proiectul Liga Globală a Oraşelor Sustenabile. Sunt orașele circulare pasul final în evoluția orașelor?
Orașele pot fi reinventate în mai multe moduri. Nu am pretenția ca doar orașele sub formă de inel să fie soluția, dar ideea de bază e că nu putem continua cu risipa asta de resurse (energie, timp, spațiu) a orașelor actuale. Pe plan mondial se știe deja că orașele trebuie densificate, trebuie renunțat la suburbiile extinse, trebuie combinate spațiile de recreere cu cele de producție șamd. Pasul final în privința orașelor e încă departe, dar sunt destule care au pornit deja la drum și se transformă masiv: Stockholm e un exemplu potrivit, cu al său centru plin de beton și aproape complet pietonal, accesibil însă rapid pe bicicletă din zonele rezidențiale verzi.
Ai tabieturi de scris? Preferi stilou și hârtie sau computer?
Strict computer. Pe hârtie nu mai notez de multă vreme, îmi folosesc telefonul pentru a-mi nota ideile imediat cum îmi vin. Altfel le uit.
Ce planuri de viitor ai, în privința scrisului? Vom avea o continuare?
Seria Terra XXI este gândită să dureze cinci cărți. Vom vedea cât va dura de fapt, dar acum lucrez la volumul 3 și va fi destul de mare, la câte am de înghesuit în el.
Recent ai început o colaborare cu PressOne, unde acoperi rubrica de technologie. O rubrică pe care o citesc cu interes și pe care o consider necesară. Care a fost feedback-ul de până acum din partea cititorilor PressOne?
Nu e ușor să scrii articole long-form de sinteză pentru publicul din România, care gustă mai degrabă can-can sau povești jurnalistice. Eu sunt puțin defazat față de ce apare de obicei pe PressOne, pentru că nu am scris niciodată jurnalism imersiv sau narativ. Mă străduiesc, dimpotrivă, să sintetizez în 2000 de cuvinte domenii tehnologice extrem de complexe. Uneori îmi iese treaba asta, alteori nu prind la fel de bine. Publicul PressOne e divers și s-au iscat câteva conversații foarte interesante pornind de la articolele mele – ceea ce mă bucură enorm. În fond, ăsta e rostul PressOne, să pună în discuție niște teme majore pentru România.
Ne apropiem de un viitor în care China devine superputere?
China deja este superputere. Are o forță uriașă, dar mai ales are o dinamică mult superioară oricărei alte țări, pentru că liderii săi au reușit, cel puțin până acum, să coordoneze eforturile a sute de milioane de oameni în niște direcții clare, concrete, benefice atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Au pus la bătaie sume uriașe pentru asta, fapt care nu se întâmplă nici măcar în Uniunea Europeană.
Mă tem că avansul Chinei nu poate fi oprit fără o reformare din temelii a sistemului euroatlantic, care a pierdut din forță și dinamism, iar acum e măcinat de o boală cruntă, cea a lipsei de încredere în propriile-i valori. Dacă nu ne trezim la timp – și nu dăm semne că o facem – valorile noastre liberal-democratice vor fi înlocuite rapid de valoarea banului și a avansului tehnologic fără moralitate, de o lume în care individul nu mai contează decât ca masă de manevră.
Te temi de o anihilare a omenirii de către AI?
Greu de răspuns la această întrebare. Inteligența artificială mai are mult până să devină un partener egal, dar din momentul în care o va face și până la a ne deveni stăpân va trece foarte puțin. Din câte am citit în domeniu, singura cale în care noi continuăm să existăm e cea în care integrăm IA în noi înșine și devenim, de fapt, o altă specie.
Deci da, omenirea așa cum o cunoaștem noi acum va fi anihilată de IA, în sensul că Homo Sapiens va fi înlocuit de Homo Deus. Asta în versiunea fericită a evenimentelor. Cum asta se va întâmpla undeva după 2060-2070, nu știu dacă are rost să mă tem, voi avea peste 90 de ani atunci…
Consideri că oameni ca Bezos, Musk, etc ar putea crea o Societate pe modelul celei prezentate în seria Terra XXI?
Mi-aș dori foarte mult, însă miliardari de genul lui Bill Gates sau Soroș au creat deja ceva similar. Atâta doar că implicarea lor în politică e mai mică decât a miliardarilor din tabăra cealaltă, precum frații Koch, Peter Thiel, Robert Mercer și alții care sprijină politicieni de genul lui Trump sau dezastre precum Brexitul.
Cei „buni” se concentrează pe modul în care tehnologia poate ajuta specia umană să progreseze rapid și să-și rezolve problemele legate de sărăcie, boală și mediu înconjurător. Cei „răi” se concentrează pe păstrarea unei stări de fapt care ne duce cu toții în mormânt. Nu au neapărat Societăți, ci doar alianțe temporare sau de termen mai lung în care încearcă să-și promoveze agendele. E o luptă reală, asta nu ține nici de filme, nici de teoriile conspirației. Iar noi suntem prinși la mijloc.
leşi din buncăr şi se duse spre biserica Mănăstirii, care era pustie. O liniște stranie domnea în curtea plină de flori pe care o traversă în pas rapid. Mirosul florilor se mai simțea încă în aer,
deşi afară se lăsase întunericul. Departe, deasupra mării, se auzea înfundat tunetul motoarelor cu reacție al avioanelor de luptă care patrulau în aşteptarea ruşilor. Citat din Apusul- Seria Terra XXI
ADRIAN MIHALTIANU s-a născut în București pe 9 mai 1975.
Deși este licențiat în Drept Diplomatic, lucrează în mai multe multinaționale IT, iar din 2016 inițiază un site de jurnale de călătorii și unul cu teste auto. A scris pentru mai multe cotidiene centrale.
Pagina de autor al editurii Nemira îl descrie ca “Pasionat de istorie si fascinat de literatura de anticipatie, isi scrie primul volum de literatura SF in 2010 si il publica in 2011, in limba engleza, pe Amazon. El reprezinta baza acestui roman de debut, prima parte a unei saga ce se va intinde pe mai multe secole. Finalist al concursului de proiecte de guvernare globala Global Challenges 2018.”
Sursă foto