Interviuri — 5 Min

Seria Terra XXI- Adrian Mihălțianu

Interviuri — 5 Min

Omnium de Florin Stanciu

“Oamenii se transformă treptat în cyborgi. Orașele, în stupuri. Planeta, într-o fierbinte tablă de șah a unei imense conspirații. Mai există loc pentru libertate, pentru iubire, pentru visuri?”

Acesta este descrierea copertei a patra din primul volum al seriei Terra XXI, Epoca Inocenței. Apărută în mai 2017, la Editura Nemira, această descriere m-a făcut curios de debutul lui Adrian Mihălțianu. Poate v-ați întâlnit cu el în revista ProMotor sau pe proiectul internațional drivemag. Sau, mai recent, pe PressOne, unde scrie despre domenii tehnologice.

Revenind la seria Terra XXI, am așteptat și volumul doi înainte de a mă apuca de citit. Și pot să zic că a meritat așteptarea. Seria are toate ingredientele unui roman captivant, cu eroi și antieroi, stiință și anticipație.

Pentru a afla informații din culise am discutat cu Adrian Mihălțianu despre seria Terra XXI și ce ne așteaptă în viitorul apropiat.

Explorare spațială,  AI, politică, ecologie, pe toate le dezvolți în seria Terra XXI. Cum a început cartea?

Am sentimentul că omenirea se află, mai mult ca oricând, la o răscruce. Suntem în momentul în care trebuie să ne schimbăm ca specie dacă vrem să supraviețuim și asta pretinde să facem salturi uriașe și foarte rapide în toate aceste domenii. Cartea a început ca un exercițiu de imaginație: cum ar trebui să arate secolul XXI dacă vrem nu doar să supraviețuim, dar și să prosperăm?

Consideri cartea, în contextul politic actual, o operă de anticipație sau o viziune realistă a omenirii?

M-am străduit cât mai mult să rămân în zona realismului. Să anticipez tendințele care vor da formă vieții noastre imediate și pe termen mediu. Deci da, e o carte de SF de anticipație. Dar nu e o carte de profeții, nu mă iau chiar în serios – e un univers ficțional, un fel de așa ar putea fi secolul pe care-l vom trăi.

Fiind o carte scrisă alert, un thriller SF, m-am gândit că ar avea ingredientele unui serial. Cu cine ai vrea să lucrezi pentru ecranizare? Ai vrea să faci acest lucru?

Asta este exact și speranța mea, că seria Terra XXI va fi preluată ca serial SF de acțiune. Netflix, HBO, Amazon Prime, orice mare rețea de streaming care știe să producă la cel mai înalt nivel. Dar, ca scriitor român, asta e mai greu. Mai întâi ar trebui să ajung cu seria la publicul de limbă engleză…

Ce ne recomanzi în materie de filme/seriale SF?

The Expanse, Counterpart, Black Mirror, Altered Carbon, Electric Dreams – dintre serialele noi. Cel mai bun serial SF al tuturor timpurilor rămâne însă, pentru mine, Battlestar Galactica, seria nouă. Cine l-a ratat nu poate înțelege science-fictionul modern.

Ce te-a adus aproape de SF?

Am copilărit în anii ’80, cu foarte multe cărți de SF, apoi am crescut cu Star Trek și alte serii care au marcat o generație întreagă. Era o perioadă când omenirea se uita cu speranță la viitor, iar tehnologia era chestia care urma să ne facă pe toți mai buni. Ei bine, s-a trecut treptat de la literatura de anticipație la una de nevroză, în care totul se prăbușește. Mă străduiesc să păstrez un fir optimist în cărțile mele în amintirea acestei copilării, iar visul meu este ca ele să fie citite de adolescenți, nu doar de adulți.

Spune-mi un pic despre orașele Circulare. Cum au început, ca idee pentru tine? Sunt fezabile cu tehnologia actuală?

Orașele circulare nu doar că sunt fezabile, dar și de dorit. Bine, poate nu fix așa cum mi le-am imaginat eu, dar măcar pe aproape. Apple și-a construit sediul central sub formă de cerc, inspirat probabil și de orașele circulare ale lui Jacque Fresco, cu al său Venus Project. Orașele mele circulare sunt de zece ori mai mari, atât pe orizontală, cât și pe verticală, față de sediul Apple, dar ar păstra ideile de bază: rezidențiale generoase cu vedere la parcuri uriașe, zona comercială integrată în cea rezidențială, iar zona de birouri aflată la doar câteva minute de mers pe jos – nimic din toate acestea nu e imposibil de făcut.

Ai fost finalist în competiția A new Shape, organizată de fundația Global Challenges, cu proiectul Liga Globală a Oraşelor Sustenabile. Sunt orașele circulare pasul final în evoluția orașelor?

Orașele pot fi reinventate în mai multe moduri. Nu am pretenția ca doar orașele sub formă de inel să fie soluția, dar ideea de bază e că nu putem continua cu risipa asta de resurse (energie, timp, spațiu) a orașelor actuale. Pe plan mondial se știe deja că orașele trebuie densificate, trebuie renunțat la suburbiile extinse, trebuie combinate spațiile de recreere cu cele de producție șamd. Pasul final în privința orașelor e încă departe, dar sunt destule care au pornit deja la drum și se transformă masiv: Stockholm e un exemplu potrivit, cu al său centru plin de beton și aproape complet pietonal, accesibil însă rapid pe bicicletă din zonele rezidențiale verzi.

Ai tabieturi de scris? Preferi stilou și hârtie sau computer?

Strict computer. Pe hârtie nu mai notez de multă vreme, îmi folosesc telefonul pentru a-mi nota ideile imediat cum îmi vin. Altfel le uit.

Ce planuri de viitor ai, în privința scrisului? Vom avea o continuare?

Seria Terra XXI este gândită să dureze cinci cărți. Vom vedea cât va dura de fapt, dar acum lucrez la volumul 3 și va fi destul de mare, la câte am de înghesuit în el.

Recent ai început o colaborare cu PressOne, unde acoperi rubrica de technologie. O rubrică pe care o citesc cu interes și pe care o consider necesară. Care a fost feedback-ul de până acum din partea cititorilor PressOne?

Nu e ușor să scrii articole long-form de sinteză pentru publicul din România, care gustă mai degrabă can-can sau povești jurnalistice. Eu sunt puțin defazat față de ce apare de obicei pe PressOne, pentru că nu am scris niciodată jurnalism imersiv sau narativ. Mă străduiesc, dimpotrivă, să sintetizez în 2000 de cuvinte domenii tehnologice extrem de complexe. Uneori îmi iese treaba asta, alteori nu prind la fel de bine. Publicul PressOne e divers și s-au iscat câteva conversații foarte interesante pornind de la articolele mele – ceea ce mă bucură enorm. În fond, ăsta e rostul PressOne, să pună în discuție niște teme majore pentru România.

Ne apropiem de un viitor în care China devine superputere?

China deja este superputere. Are o forță uriașă, dar mai ales are o dinamică mult superioară oricărei alte țări, pentru că liderii săi au reușit, cel puțin până acum, să coordoneze eforturile a sute de milioane de oameni în niște direcții clare, concrete, benefice atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Au pus la bătaie sume uriașe pentru asta, fapt care nu se întâmplă nici măcar în Uniunea Europeană.

Mă tem că avansul Chinei nu poate fi oprit fără o reformare din temelii a sistemului euroatlantic, care a pierdut din forță și dinamism, iar acum e măcinat de o boală cruntă, cea a lipsei de încredere în propriile-i valori. Dacă nu ne trezim la timp – și nu dăm semne că o facem – valorile noastre liberal-democratice vor fi înlocuite rapid de valoarea banului și a avansului tehnologic fără moralitate, de o lume în care individul nu mai contează decât ca masă de manevră.

Te temi de o anihilare a omenirii de către AI?

Greu de răspuns la această întrebare. Inteligența artificială mai are mult până să devină un partener egal, dar din momentul în care o va face și până la a ne deveni stăpân va trece foarte puțin. Din câte am citit în domeniu, singura cale în care noi continuăm să existăm e cea în care integrăm IA în noi înșine și devenim, de fapt, o altă specie.

Deci da, omenirea așa cum o cunoaștem noi acum va fi anihilată de IA, în sensul că Homo Sapiens va fi înlocuit de Homo Deus. Asta în versiunea fericită a evenimentelor. Cum asta se va întâmpla undeva după 2060-2070, nu știu dacă are rost să mă tem, voi avea peste 90 de ani atunci…

Consideri că oameni ca Bezos, Musk, etc ar putea crea o Societate pe modelul celei prezentate în seria Terra XXI?

Mi-aș dori foarte mult, însă miliardari de genul lui Bill Gates sau Soroș au creat deja ceva similar. Atâta doar că implicarea lor în politică e mai mică decât a miliardarilor din tabăra cealaltă, precum frații Koch, Peter Thiel, Robert Mercer și alții care sprijină politicieni de genul lui Trump sau dezastre precum Brexitul.

Cei „buni” se concentrează pe modul în care tehnologia poate ajuta specia umană să progreseze rapid și să-și rezolve problemele legate de sărăcie, boală și mediu înconjurător. Cei „răi” se concentrează pe păstrarea unei stări de fapt care ne duce cu toții în mormânt. Nu au neapărat Societăți, ci doar alianțe temporare sau de termen mai lung în care încearcă să-și promoveze agendele. E o luptă reală, asta nu ține nici de filme, nici de teoriile conspirației. Iar noi suntem prinși la mijloc.

leşi din buncăr şi se duse spre biserica Mănăstirii, care era pustie. O liniște stranie domnea în curtea plină de flori pe care o traversă în pas rapid. Mirosul florilor se mai simțea încă în aer,

deşi afară se lăsase întunericul. Departe, deasupra mării, se auzea înfundat tunetul motoarelor cu reacție al avioanelor de luptă care patrulau în aşteptarea ruşilor. Citat din Apusul- Seria Terra XXI

ADRIAN MIHALTIANU s-a născut în București pe 9 mai 1975.

Deși este licențiat în Drept Diplomatic, lucrează în mai multe multinaționale  IT, iar din 2016 inițiază un site de jurnale de călătorii și unul cu teste auto. A scris pentru mai multe cotidiene centrale.

Pagina de autor al editurii Nemira îl descrie ca “Pasionat de istorie si fascinat de literatura de anticipatie, isi scrie primul volum de literatura SF in 2010 si il publica in 2011, in limba engleza, pe Amazon. El reprezinta baza acestui roman de debut, prima parte a unei saga ce se va intinde pe mai multe secole. Finalist al concursului de proiecte de guvernare globala Global Challenges 2018.”

Sursă foto

2020-02-03T15:09:00+02:00

Interviews- 5 minutes

Terra XXI series- Adrian Mihălțianu

Interviews- 5 minutes

Omnium de Florin Stanciu

“People are gradually turning into cyborgs. Cities in hives. The planet, in a hot chessboard of a huge conspiracy. Is there room for freedom, love, dreams? “This is the description of the fourth cover of the first volume of the Terra XXI series, The Age of Innocence. Published in May 2017 at Nemira Publishing House, this description made me curious about the debut of Adrian Mihălţianu. Maybe you’ve met him in the ProMotor magazine or on the international drivemag project. Or, more recently, in PressOne, where he writes about technological areas. Coming back to the Terra XXI series, I waited for volume two before reading. And I can say it was worth the wait. The series has all the ingredients of a captivating novel, with heroes and anti-heroes, science and anticipation. To find behind the scene information I talked to Adrian Mihălţianu about the Terra XXI series and what awaits us in the near future.

Spatial exploration, AI, politics, ecology, all you develop in the Terra XXI series. How did the book begin?

I have the feeling that mankind is, more than ever, at a crossroads. We are at the moment when we have to change as a species if we want to survive and that pretends to make huge and very fast jumps in all these areas. The book began as an exercise of imagination: what should the 21st century look like if we want not only to survive, but also to thrive?

Do you consider the book, in the current political context, a work of anticipation or a realistic vision of mankind?

I tried to stay in realism as much as possible. Let’s anticipate trends that will shape our immediate and medium-term lives. So yes, it’s an anticipatory SF card. But it’s not a book of prophecies, I do not really take it seriously – it’s a fictional universe, it might be the century we’re gonna live on.

Being an alert book, an SF thriller, I thought it would have the ingredients of a serial. Who would you like to work with for screening? Would you like to do this?

That’s exactly what I hope, that the Terra XXI series will be taken as SF action. Netflix, HBO, Amazon Prime, any great streaming network that knows how to produce at the highest level. But as a Romanian writer, this is harder. First I should get the series to the English audience …

What do you recommend in film / SF series?

The Expanse, Counterpart, Black Mirror, Altered Carbon, Electric Dreams – among the new series. The best SF of all time, however, remains for me, the Battlestar Galactica, the new series. Who missed it cannot understand modern science fiction.

What brought you close to SF?

I grew up in the 1980s, with lots of SF books, then I grew up with Star Trek and other series that marked a whole generation. It was a time when mankind looked forward to the future, and technology was the thing that would make us all better. Well, it has gradually moved from the literature of anticipation to one of the neuroses, in which everything collapses. I strive to keep an optimistic thread in my books in remembrance of this childhood, and my dream is for them to be read by adolescents, not just adults.

Tell me a little about Circulation cities. How did they start, as an idea for you? Are they feasible with current technology?

Circular cities are not only feasible but also desirable. Okay, maybe it does not fix the way I imagined, but at least close. Apple has built its circle headquarters, probably inspired by Jacques Fresco’s circular cities, with its Venus Project. My circular cities are ten times larger, both horizontally and vertically, compared to Apple’s headquarters, but would retain the basic ideas: generous residential buildings overlooking huge parks, the commercial area integrated into the residential one, and the office area just a few minutes’ walks away – none of this is impossible.

You were a finalist in the A New Shape competition, organized by the Global Challenges Foundation, with the Global Lives of Sustainable Cities project. Are circular cities the final step in the evolution of cities?

Cities can be reinvented in several ways. I do not claim that only ring-shaped cities are the solution, but the basic idea is that we can not continue with the waste of resources (energy, time, space) of the current cities. Worldwide, it is already known that cities need to be densified, the vast suburbs should be abandoned, recreation areas combined with production facilities and recreation areas. The final step on the cities is still far away, but there are plenty that has already started on the road and are turning massively: Stockholm is a good example, with its concrete and almost completely pedestrian center, but accessible quickly on bicycles in green residential areas.

Do you have writing habits? Do you prefer pen and paper or a computer?

Strict computer. I have not been writing on paper for long, I use my phone to write down my ideas as soon as I come. Otherwise, I forget them.

What future plans do you have in terms of writing? Will we have a sequel?

The Terra XXI series is thought to last five books. We will see how long it will actually take, but now I’m working on Volume 3 and it’s gonna be big enough to crawl into it.

You have recently started a collaboration with PressOne, where it covers the technology field. A heading that I read with interest and which I consider necessary. What has been the feedback from PressOne readers so far?

It’s not easy to write long-form articles of synthesis for Romanian audiences, who can taste can-can or journalistic stories. I’m a little shaky about what’s usually happening on PressOne because I’ve never written immersive or narrative journalism. On the contrary, I am struggling to synthesize extremely complex technological domains in 2000. Sometimes I get out of it, sometimes I do not catch as well. PressOne’s audience is diverse and some very interesting conversations have started from my articles – which makes me very happy. Essentially, this is the point of the PressOne, to raise some major topics for Romania.

Are we approaching a future where China becomes a superpower?

China is already a superpower. It has a tremendous force, but above all it has a much higher dynamics than any other country because its leaders have managed, at least so far, to coordinate the efforts of hundreds of millions of people in clear, concrete, beneficial directions both in the short term both in the long term. They have beaten huge amounts for this, which is not even the case in the European Union.

 

I am afraid that China’s advance cannot be stopped without a reformation of the Euro-Atlantic system, which has lost its strength and dynamism and is now crushed by a cruel illness, a lack of confidence in its own values. If we do not wake up in time – and we do not show signs of doing it – our liberal-democratic values ​​will be quickly replaced by the value of money and technological advance without morality, of a world in which the individual only counts as a mass of maneuver.

Are you afraid of a human annihilation by AI?

Hard to answer this question. Artificial intelligence has much to do before it becomes an equal partner, but from the moment it will do it until it becomes our master, it will pass very little. From what I read in the field, the only way we continue to exist is that we integrate IA into ourselves and become, in fact, another species.

 

So yes, humanity, as we know it now, will be annihilated by IA in the sense that Homo Sapiens will be replaced by Homo Deus. This is the happy version of the events. As this happens sometime after 2060-2070, I do not know if it makes sense to fear, I will be over 90 years then …

Do you think that people like Bezos, Musk, etc. could create a society on the model shown in the Terra XXI series?

I would love it a lot, but billionaires like Bill Gates or Soros have already created something similar. It’s just that their involvement in politics is less than the billionaire in the other camp, such as Koch, Peter Thiel, Robert Mercer and others who support politicians like Trump or disasters such as Brexit.

 

The “good” focuses on how technology can help the human species progress rapidly and solve problems related to poverty, disease and the environment. The “wicked” ones are focused on preserving a state of the fact that leads us all to the grave. They do not necessarily have Societies, but only temporary or longer-term alliances in which they try to promote their agendas. It’s a real fight, it’s not about movies or conspiracy theories. And we are caught in the middle.

Leaving the bunker and going to the Monastery church, which was deserted. A strange silence reigned in the flower-filled courtyard that she was passing fast. The smell of flowers still felt in the air,

although the darkness had gone out. Far from the sea, the thunder of the reaction engines of the fighting planes patrolling the Russians waited.  Quote from the Apusul by Adrian Mihălțianu

ADRIAN MIHALTIANU was born in Bucharest on May 9, 1975.

Although he is a graduate of Diplomatic Law, he works in several multinational IT, and from 2016 he initiates a travel journal and a car test site. He wrote for more central newspapers.

The author’s website of Nemira describes him as “A passionate of history and fascinated by anticipation literature, writing his first volume of SF literature in 2010 and publishing it in English in 2011 on Amazon. It is the basis of this debut novel, the first part of a saga that will last for many centuries. Global Strategy Challenge Finalist 2018. “

2020-04-17T12:18:15+03:00
Go to Top