Cronică de carte — Timp de citire 3 minute
David Eagleman- Creierul. Povestea noastră
Cronică de carte — Timp de citire 3 minute
David Eagleman- Creierul. Povestea noastră
Recent Editura Humanitas a publicat cartea Creierul. Povestea noastră, scrisă de David Eagleman. Aceasta a fost gândită ca un companion la seria TV The Brain with David Eagleman. De traducerea românească s-a ocupat Elena Ciocoiu.
David Eagleman reusește în 240 de pagini să facă o sinteză a tuturor informațiilor cunoscute până acum despre creier. Aceasta se citește rapid, pentru că îți ține atenția îndreptată spre conținut, dar și pentru că limbajul este accesibil, fără a fi încărcat cu termeni de specialitate. Nu este o carte de specialitate ci una de popularizare, iar lista bibliografică de la finalul ei îți oferă posibilitatea aprofundării problemelor expuse.
David Eagleman abordează modul în care neuronii interacționează ca răspuns la practică și prezintă dispozitive care ajută creierul să-și recâștige funcțiile deteriorate, cum ar fi vederea și auzul. Eagleman arată, de asemenea, modul în care noile tehnologii au scos la iveală limitele empatiei umane, observând că o persoană care vede pe alții în dureri fizice, creierul luminează aceiași neuroni care se activează la durere fizică directă – deși luminează mai puțin intens atunci când victimele observate provin dintr-un grup, în loc să fie individuale (confirmând stereotipul jurnalistic: unul e o știre, 100 sunt o statistică).
Aflăm că creierul uman este, în esență, un “dispozitiv periferic de tip plug-and-play”, iar Eagleman arată că, indiferent de ce fel de date există, “creierul își dă seama ce să facă cu ele”.
Dacă te interesează cum să trăiești aproape veșnic, David Eagleman tratează într-un capitol posibilitățile de a ați downloada conștiința în cloud dar și limitările tehnologiei. O altă posibilitate este criogenarea, unde corpul uman este vitrificat până la -120 grade Celsius în speranța că în viitor lumea va avea tehnologia să încetinească sau chiar să oprească degradarea corpului.
Pe scurt, este o carte potrivită pentru cei curioși, care vor să descopere “computerul” uman dar și de luat pe plajă sau într-o călătorie cu trenul.
Răspunsul larg al lui David Eagleman al stării actuale de cunoaștere a creierului este concis, accesibil și deseori foarte surprinzător. Este o lume ciudată și nouă în interiorul capului tău. Brian Eno