Articol — Timp de citire 6 minute
Femei care au schimbat Sci-Fi-ul
Articol — Timp de citire 6 minute
Femei care au schimbat Sci-Fi-ul
Literatura science-fiction a fost, și încă este, dominată de bărbați. Pe orice ai întreba( exceptând fanii înfocați de SF), ce autori de SF cunoaște, majoritar acestă listă va conține numai bărbați.
Acest lucru trebuie să se schimbe. Iar schimbarea începe de la noi. Nu avem destule femei care să scrie SF, pentru că nu vorbim suficient de mult despre femeile care au scris sau scriu. Și, în plus, întrăm în discuție cu prejudecata că nu sunt femei sau, și mai rău, cu judecata de valoare că femeile nu pot să scrie SF.
Ei bine, sper că lista de mai jos să fie una din dovezile care contrazic aceste prejudecăți și să ne extindă orizonturile de lectură.
Creditată cu fondarea SF-ul ca gen literar, Mary Shelley este autoarea romanului Frankenstein.
A terminat romanul în 1817, după ce ea și iubitul ei- Percy Bysshe Shelley- au fost provocați de Lord Byron să scrie o poveste cu fantome.
Incepe cu Frankenstein sau povestirile scurte.
Probabil, Ursula K Le Guin este cea mai cunoscută scriitoare de SF contemporană. Câștigătoare a Premiilor Nebula, Hugo, Locus și World Fantasy. A scris SF, ficțiune realistică, cărți de copii, poezie. Mâna stângă a întunericului, este printre primele lucrări din genul de science fiction feminist și este lucrarea cea mai faimoasă care tratează tematica de androginitate în literatura de anticipație.
Ursula K Le Guin este menționată ca sursă de inspirație de către Salman Rushie, Neil Gaiman, Terry Pratchett, George RR Martin sau Margaret Atwood.
Incepe cu Lumea lui Rocannon.
O femeie de culoare, care scrie SF, în America aniilor ‘60-’70? Aceasta a fost Octavia E. Butler. Laudată pentru atenția dată umanității, cu defectele umane, abordând teme ca afrofuturism, refacerea omului sau critica ierarhiilor sociale actuale.
Incepe cu seria Xenogenesis.
Joanna Russ, lesbiană declarată și critică vocală a dominației masculine în domeniul SF, a fost profesoară la Universitatea din Washington. Este asociată cu Noul Val American de SF. În eseurile ei a criticat societatea americană și a contribuit la gândirea feministă, înclusiv prin eseuri despre sexualitate și influența pornografiei asupra gândirii feministe a aniilor ‘80-’90.
Incepe cu: The Female Man– o combinație de ficțiune utopică și satiră.
James Tiptree Jr. a fost pseudonimul literar al Alice Bradley Sheldon. A mai semnat scrieri și sub pseudonimul Racoona Sheldon. Pe lângă scrierile de SF, Alice Bradley Sheldon a scris pentru Chicago Sun cronică de artă, a ilustrat cărți și a pictat-fiind prezentă în două expoziții de pictură despre New American Wave. Spre finalul celui De-al Doilea Război Mondial s-a înrolat în Corpurile auxiliare ale Armatei Femeilor, unde s-a specializat în analiza fotografiilor aeriene. După război a lucrat pentru CIA.
Multe din lucrările ei poartă amprente de space opera și povești pulp, dar într-un ton mai întunecat, având teme legate de liberul arbitru, determinismul biologic și feminism.
Începe cu: Love Is the Plan the Plan Is Death
Este o scriitoare americană asociată cu genul Cyberpunk. A început să scrie cu normă întreagă în 1987. Din 1996 s-a mutat în Regatul Unit și a primit cetățenia britanică în 2014.
Scrierile ei tratează înteracțiunea om-computer, realitatea virtuală, percepție și mintea umană.
Începe cu Synners.
Este prima femeie care a câștigat un premiu Nebula și un premiu Hugo. Prima ei proză scurtă, Restoree, a fost scrisă ca un protest la adresa portretizării nerealistice a femeilor în proza anilor ‘50-’60. Ingineria biologică, catastrofele ecologice și colonizarea spațiului sunt câteva din motivele regăsite în opera lui Anne McCaffrey.
Începe cu Dragonriders of Pern
Margaret Atwood a devenit un autor cult în România după ecranizarea de către HBO a cărții The Handmaid’s Tale. Cartea a fost publicată în 1985 și urmărește dezvoltarea unui stat teocratic care ajunge să stăpânească peste Statele Unite ale Americii. Romanul urmărește subjugarea femeii într-o societate patriarhală dar și diferitele metode în care acestea își recâștigă independența și libertatea. În septembrie, anul trecut, a fost publicată continuarea The Handmaid’s Tale– The Testament.
Deși Margaret Atwood a respins de multe ori eticheta feministă dată scrierilor ei, tematica și problematica feministă se regăsește în acestea.
Începe cu: Trilogia MaddAddam.
Ann Leckie este cunoscută pentru trilogia Ancillary, având primul volum tradus la noi de către editura Art. Ancillary Justice, prima carte din serie, a câștigat Hugo, Nebula și Arthur C. Clarke.
Noua carte a ei, The Raven Tower este primul ei roman de fantasy.
Fotografie principală via Unsplash
Aici poți găsi recomandări de lectură SF.