Articol — Timp de citire 3 Min
Cumpărături din librării
Articol — Timp de citire 3 Min
Cumpărături din librării
După aproape 50 de zile de stare de urgență de săptămâna viitoare mare parte din magazine, librării și muzee se vor redeschide, cu măsuri speciale de protecție sanitară și organizare a spațiilor închise publice. Deja mi-am pregătit lista de cumpărături de cărți din librărie. Am pus un pic de istorie, niște artă, un jurnal de călătorie – numai bun de citit pe zile călduroase – și o antologie de reportaje interbelice.
Lucian Boia– Românii și Europa. O istorie surprinzătoare
Chiar dacă ultimele cărți ale istoricului Lucian Boia nu sunt volume de mare întindere, ci mai mult eseuri, nu trebuie să fie desconsiderate. Dimensiunea lor este suficientă pentru a te face curios și ați oferi câteva întrebări care îți dau de gândit.
Instituțiile, legile, regulile, toate importate din Occident, se confruntă adesea pe terenul românesc cu tendințe și interpretări adverse, provenind din stratul anterior de civilizație. A fost o vreme când nimic nu părea mai natural în societatea românească decât ceea ce numim astăzi corupție. Occidentul crede în reguli (chiar dacă nici occidentalii nu le respectă întotdeauna). Românul este destul de sceptic în privința regulilor. Ne vom occidentaliza oare până la capăt? Poate că nici nu mai are rost să ne punem o asemenea întrebare. Nici Occidentul nu mai este ce-a fost. Ne îndreptăm cu toții, în ritm accelerat, spre o lume nouă, foarte diferită de lumea de până acum. Rămâne să dovedim cât suntem de pregătiți, și unii, și alții, pentru a înfrunta Marea Schimbare. — LUCIAN BOIA
Victor Ieronim Stoichiță– Despre trup. Anatomii, redute, fantasme
Victor Ieronim Stoichiță reusește, în paginile cărților lui, să pătrundă în spatele artei, dincolo de canoane și școli de istoria artei. Face acest lucru într-un stil cursiv, prietenesc, reușind să-și transmită iubirea pentru artă în fiecare pagină.
Devenit recent unul dintre centrele de interes ale discursului din științele umaniste, corpul nu și-a dezvaluit înca toate secretele. Studii recente au subliniat, cu îndreptățire, că există o istorie a corpului, istorie ce conjugă aparența și profunzimea, dorința și puterea, căderea și apoteoza, viața și moartea. Acesta este contextul în care Despre trup își propune să intervină, cu instrumentele istoricului imaginilor, investigând istoria corpului ca istorie a unei construcții și analizând cu precădere avatarurile «întrupării» sale vizuale.Cartea oferă o selecție de probleme, interogații și aspecte privind eterogeneitatea constitutivă a obiectului «corp», de unde rezultă și titlul, intenționat deschis. Va fi vorba, așadar, de incursiuni în imaginarul corpurilor și în fenomenologia întrupării. Astfel, rolul jucat în constituirea acestei iconosfere de credințe, efecte ale conștiinței, gusturi estetice, dorințe, pasiuni și temeri va fi evidențiat în mod constant. Parcursul oferit aici nu va fi strict cronologic, procedând mai degrabă «prin figuri». Ceea ce ne interesează în final nu este «evoluția» imaginii corpului, ci nesfârșita și fluctuanta sa reelaborare. — VICTOR IERONIM STOICHIȚĂ
Sylvain Tesson– Leopardul zăpezilor
Jurnalistul și geograful Sylvain Tesson revine cu un nou volum de călătorie și aventură. După tundra siberiană, prezentată în cartea Axa lupului, Din Siberia pînă în India pe urmele evadaţilor din gulag tradusă la noi în 2014, acum ajunge în Tibet pe urmele leopardului zăpezilor, Panthera uncia.
Să aștepți la minus 30 de grade, fără să scoți un sunet, incerta apariție a unui animal ce se ascunde pe platourile Tibetului – astfel se poate rezuma trama acestei cărți care amintește de pînda căpitanului Ahab din Moby Dick. (Le Monde)
F. Brunea-Fox– Reportajele mele. 1927-1938
Denumit “prințul reportajelor” , F. Brunea Fox a fost un jurnalist interbelic, redactor la ziarele Dimineața și Adevărul. A scris despre marginali, într-un stil realist și simplu. Antologia publicată de Editura Polirom este îngrijită, cu note şi postfaţă de Lisette Daniel-Brunea.
Photo by Kévin Langlais on Unsplash